František Kabelák

Moderátor: Cagliostro

Haldirus
jdu do sebe
jdu do sebe
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 18×
Obdrženo poděkování:

Re: František Kabelák

Příspěvekod Haldirus » 17 led 2017, 10:14

Zdravím,

rád bych se Vás zeptal, na Váš názor ohledně tohoto autora a jeho pohledu na Spagyrii ?
Naučí člověka jeho kniha "Praktická spagyrie"? Či je to opět autor, co své vědomosti spíš nezdílí?

Děkuji
Prosím, mějte se mnou trpělivost.

Arex
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 177×
Obdrženo poděkování: 1116×

Příspěvekod Arex » 17 led 2017, 13:31

Haldirus: Praktická spagyrie je použitelná a velmi dobře informovaná kniha. Ale není to učebnice, která by Ti metodicky vysvětlila všechno od A do Z. Nejde tu tedy o knihu samotnou, jako spíš o čtenáře - pokud máš všechny ctnosti uchazeče o poznání, tj. lásku, zdrženlivost a vytrvalost, můžeš se do jejího studia klidně pustit a uděláš dobře.
„Srdce, buď statečné a spěj vpřed!“, tak volají všichni, kdož jsou sklíčeni smrtelností. Tak zní heslo zasvěcenců zanícených touhou po Absolutnu a stoupajících po žebříku Poznání. Ale až v soutěsce mezi obočím rozzáří se Světlo jako plamen blesku!

Šálukim
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Poděkoval(a): 35×
Obdrženo poděkování: 52×

Příspěvekod Šálukim » 19 led 2017, 17:33

Haldirus: jestli chceš více praxe a podrobnějšího popisu práce ve spagyrií,
přečti si Palladium spagyricum Petrus Johannes Faber. Taky od F. Kabeléka Herbář Hermetikův
:strelec šťasten ten, kdo našel svou cestu a je jí věrný

RaE
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Poděkoval(a): 26×
Obdrženo poděkování: 44×

Příspěvekod RaE » 15 lis 2019, 18:43

Znali se, případně spolupracovali spolu pánové Kabelák a Bardon? Existuje např. dochovaná korespondence?

Arex
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 177×
Obdrženo poděkování: 1116×

Příspěvekod Arex » 17 lis 2019, 11:52

Rae: Je pouze zmínka v poválečné korespondenci Františka Kabeláka, že dostal od pana Bardona počátkem 40. let několik dotazů, které se týkaly kabaly, a vyměnili si pár dopisů. Pan Kabelák tam píše, že je hledal, ale už je nemá. - Přestěhoval se koncem války a asi při tom o ně přišel.

Takže pokud by z korespondence něco existovalo, muselo by to být někde v Opavě. Já bohužel víc nevím.
„Srdce, buď statečné a spěj vpřed!“, tak volají všichni, kdož jsou sklíčeni smrtelností. Tak zní heslo zasvěcenců zanícených touhou po Absolutnu a stoupajících po žebříku Poznání. Ale až v soutěsce mezi obočím rozzáří se Světlo jako plamen blesku!

Cagliostro
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 25×
Obdrženo poděkování: 560×

Příspěvekod Cagliostro » 29 kvě 2025, 12:21

RaE píše:Znali se, případně spolupracovali spolu pánové Kabelák a Bardon? Existuje např. dochovaná korespondence?

Můžeme říci, že ani v souromých pozůstalostech Kefera, Cámary a Universalie; vůbec se nic nedochovalo; kromě již publikovaného Lešehrada a Bardona v Logosu. U Cámary mohu hovořit i z francouzských archivů a Jižní Ameriky, fakt tam nic není, byť spojitost s pánama tam byla.
Ve Francii je ostatně problém i pana Kohouta, vulgo Lasenica. Blbě se hledá, když pánové - dámy moc ne - mají X jmen, které používají dodnes, pokud je to publikováné (není to ustálené ani u nás).

Nové objevy sice jsou, ale jsou většinou neslavné; víme že to proběhlo, ale nedochalo se to - třeba nově objevený záznam Kohouta s přednáškou proběhl, nahrávka existovala,, ale ve zvukové nahrávce byl záznam zničen před nedávnem..., než jsme se k domu dostaly.
Někdy se prostě k tomu dostaneme s křížkem po funuse. Berme to ale jako hermetický humor s hora (všimneme si slova Horus v jiné variantě :) ). Pokud však existoval Kohout-Lasenic, zkoušíme právě nahrávky jak Barodna, tak i Kabeláka. Oba jsou déle žijící, tak třeba nám bude přát štěstí. Držte prosím palce; pokud by to bylo dochováno - a jsem v tomto optimista (právě díky letum pánů, žijících po válce), forum by mělo zvukovou světovou přepremiéru.
Ego sum, qui sum!

Zpět na “František Kabelák”