Tatvické hodiny

Absolutně volné téma

Moderátor: Cagliostro

Pravidla fóra
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
Conf
jedu jak drak
jedu jak drak
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 30×
Obdrženo poděkování: 77×

Re: Tatvické hodiny

Příspěvekod Conf » 10 čer 2023, 22:13

zebyja píše:Zdá se že rozdělíš den od východu do západu čas na 30 částí a střídáš pravidelně tatvy, totéž pak pro noc od západu do východu.

Díky, to by bylo jednoduchý, ale dostávám v pythonu úplně jiný čas východu + západu slunce než na té stránce.. :D

Zde je můj kód, jestli se někdo chce mrknout: https://colab.research.google.com/drive ... sp=sharing

Conf
jedu jak drak
jedu jak drak

Příspěvekod Conf » 10 čer 2023, 23:30

Hloupá chyba opravena, tak by to mělo fungovat. Kód nechávám, třeba se někomu bude hodit. (Stačí změnit datum a souřadnice)

Conf
jedu jak drak
jedu jak drak

Příspěvekod Conf » 14 čer 2023, 23:18

Nedá mi to, musím se zeptat: jak to funguje za polárním kruhem, kde je celý den slunce nad obzorem a nebo naopak pod obzorem? :D

A taky si vzpomínám, že jsem před nějakým časem v nějaké knize o jyotish viděl jiné tatvické hodiny, pokud si vzpomínám, tak v tom systému každá tatva vládla jinou dobu, některé delší dobu, jiné kratší. Bohužel ten zdroj nemůžu najít. Další věc je, že jyotish pracuje s trochu jiným okamžikem východu slunce, rozdíl je asi 5 minut, ale taky už jsem zapomněl detaily.

Zpět na “Obecná (Nezařazená) diskuze”