Špatné vlastnosti duše, které jsou zároveň dobré a naopak.

Moderátor: zebyja

Nadzemsky
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 15×
Obdrženo poděkování:

Špatné vlastnosti duše, které jsou zároveň dobré a naopak.

Příspěvekod Nadzemsky » 26 kvě 2025, 17:34

Při introspekci jsem našel pár vlastností - které jsou v některých situacích dobré a v některých jsou spíše špatné - ale je to asi dané tím co je dost dobré a co je dost špatné (např. kdy začíná teplo a kdy začíná zima. kdy je světlo a kdy je tma atd).

Nechci psát přímo ty vlastnosti , ale našli jste také takové vlastnosti a jak s nimi pracovat.

marvin
Administrátor
Administrátor
Poděkoval(a): 586×
Obdrženo poděkování: 888×
Kontaktovat uživatele:

Re: Špatné vlastnosti duše, které jsou zároveň dobré a naopak.

Příspěvekod marvin » 26 kvě 2025, 17:51

Ahoj, napiš prosím příklad a rozveď ho. Ať můžeš dostat reakci. Jinak daná vlastnost má v dualitě dva aspekty: láska = pozitivní je starostlivost, náklonost, atd. v negativním žárlivost, závist a nakonec nenávist. To vše je v kořenu lásky (když půjdeš do hloubky)
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.

Nadzemsky
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Nadzemsky » 26 kvě 2025, 18:39

NApíšu třeba -DOBROTA- v té negativní fazi - že člověka občas někdo využije. Ale ono by se to dalo asi nazvat -naivitou-. Ale stále to byla ta stejná -dobrota-, která je v počátku dobrou vlastností

Mám jich tam více :D Ale podobných

zebyja
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 84×
Obdrženo poděkování: 226×

Příspěvekod zebyja » 28 kvě 2025, 11:29

To co je dobré a co špatné je dost relativní, někdy i subjektivní. Pro to spíše používám toto dělení:

Máš nějaký cíl (klidně může být nemít žádný cíl) a daná vastnost Ti v dosažení cíle buď brání (tj. Je passivní/negativní) nebo Ti k dosažení napomáhá (tj. Aktivní/pozitivní)

Můžeme se tu bavit o univerzálních zákonech a z nich následně odvozených pozitivních a negativních vlastnostech, tj. To k čemu došel Mistr. Problém je, že Mistr k tomu došel po dosažení úrovně moudrosti, kterou si většina z nás nedovede ani představit a proto bychom tu jen ztrácely čas dohady o něčem co stejně pochopíme až té úrovně moudrosti dosáhneme. Jedna z cest k té úrovni moudrosti je věřím poučka jenž jsem popsal výše v citaci.

Dělení a popis vlastností od mistra slouží jako mapa, aby jsi věděl, kde třeba být opatrný a kde si můžeš klidně trochu "ulítnout". Např. Nikdo Ti asi nedá do držky, když to přeženeš s laskavostí ale u nedodržení slibu to může být celkem hned.
Inteligentní člověk umí řešit problémy, genius jim umí předcházet..

Nadzemsky
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Nadzemsky » 28 kvě 2025, 18:26

zebyja píše:To co je dobré a co špatné je dost relativní, někdy i subjektivní. Pro to spíše používám toto dělení:
.

já můžu říct, že mi lépe šli najít ty špatné vlastnosti - a kdybych neměl knihu Pomůcka k introspekci - bych se snad neodpíchl a ani nevěděl jak ty dobré formulovat - pak je velmi zajímavé, když člověk vidí, který živel v něm převládá - budu pracovat dál.

Zpět na “Magický výcvik duše - 1. stupeň”