[ Předchozí ]   [ Další ]

Re: Zdrava vyziva
ze dne: 14.12.1999 22:54
poslal: ankhur


Zdravim Te Martine,

jidlo, jidlo, jidlo...no to by asi bylo na dlouhe povidani. :-))) No zkusim se podelit jen o nekolik svych postrehu. Neberte to prosim jako nejaka dogmata - jsou to jen me nazory ;-))).

Tato problematika se da rozebirat z ruznych uhlu pohledu - zkusim nastinit alespon nektere predevsim z pohledu co jist.

Je jidlo dulezite pro telo?
Urcite ano a velmi. Je dobre si rici, ze je dulezite co jis a jak to jis. Potrava je vyzivou tela a cim je potravina kvalitnejsi a vitalnejsi (mysleno obsahem energie), tim lepsi kvalitu poskytuje tvemu telu.

Rostlinna versus zivocisna
Zde neni dobre byt fanatikem, ale rika se :-) (a sam muzes posoudit), ze rostlinna strava zjemnuje vibrace a procistuje.
Podle meho je dobre volit potraviny, ktere dodaji potrebne ziviny a energii a na druhe strane se vyhybat 'mrtvym' jidlum (mysleno v obsahu energie a zivin), ktere telo spise vycerpavaji.
Jak to myslim? Urcite je podle meho zdravejsi dat si naklicenou cocku nez prepaleny rizek :-))) Zde hodne zalezi na puvodu potraviny, jejim zpracovani doma a vubec na ceste nez se k vam dostane.
Na zaver rikam, ze ja jim vsechno, ale dam prednost zelenine pred masem.

Dovazene jidlo, rocni obdobi?
Myslim si, ze je dobre volit prevazne potraviny z mista, kde se nachazis - prilis mnoho potravin napr. tropickych pro nas si myslim neni 'to prave orechove'.
Misto, kde se clovek nachazi, poskytuje zpravidla to nejlepsi co clovek muze mit. Tim chci rict, ze tropicke ovoce je svym slozenim vhodne pro lidi zijici v tropickych podminkach a obdobne to plati i pro jina mista :-)
Podobny nazor mam i na rocni obdobi - cloveku se v pravy cas dostava co potrebuje. A tak to neprehanejte v zime s jahodami :-)))

Jak 'michat' jidla
Nemene zajimava je problematika michani jidel. Pokud clovek 'placa' vsechno dohromady, tak je traveni zmateno - nedokaze z hlediska kyselosti pripravit optimalni prostredi a tim se jidlo travi nedostatecne a travici ustroji tim trpi.

Rozdeleni jidel - k cemu tradice?
A dalsi pohled: podivejme se na deleni jidla napr. podle Cinskych tradic, deleni podle Galenia.
Takove deleni prozrazuje mnoho o slozeni jidla a umoznuje vyvarovat se urcitych problemu. takova znalost dava velmi prakticke vyuziti - napr. jahody jsou 'studene' - jejich prilisna kombinace v zime tedy telo muze 'prechladit' a clovek muze lehce prostydnout; citron a anyz jsou zase horke a tak napr. napoj v zime s citronem a platkem anyzu je idealni na prohrati, je-li clovek promrzly.


PH tela - jak to jidlo ovlivni?
Dalsi zajimavy pohled je z hlediska PH. Je lepsi mit v tele mirne zasadite prostredi. Clovek tim ma vetsi odolnost proti plisnim, virum a bakteriim.
Je-li rovnovaha posunuta do oblasti kyselosti, pak clovek snaze - jednoduse idealni prostredi pro nemoci.
Vhodne je tedy volit jidlo tak, aby telo bylo v idealnim stavu.
Kyselost tela se da zjisti i lakmusovym papirkem (ale ne hned po jidle prosim).
Lide kteri prekyseluji trpi palenim zahy.

Je zajimave si porovnavat jidlo z hlediska PH a deleni podle Cinskych tradic.


Teple nebo studene?
Zde doporucuji vyvarovat se neustalemu prisunu studeneho - tim nesmirne trpi zaludek a clovek si tak vytvari prostredi pro onemocneni zaludku.

Problematicke potraviny
V dnesni dobe clovek muze telu poskytovat spoustu skodlivin a nevhodnych potravin, ktere telo 'zamoruji' a prilis zatezuji.
Jde nejen o potraviny samotne, ale i o jejich obaly, zpusob zpracovani ci pripravu samotnou a o kombinace potravin, ktere dokazi zesilit ci oslabuji pusobeni 'skodlivych vlivu'.

Co to konkretne znamena? Napr. skvela vec /mysleno ironicky :-(/ jsou hlinikove obaly a hlinikove nastroje ve stravovani vubec. Hlinik se uklada v mozku a ma vliv na demenci. A docela spatne se dostava s tela pryc.

Dnesni clovek dela pri priprave automaticky urcite veci a zpravidla ani nevi proc. Moudrost nasich predku 'pripravila' kombinace, ktere mnohokrat z jidla eliminuji skodliviny,
napr. brambory s kminem (eliminice solaninu z brambor) apod.

Rada potravin je dnes alergenich, zahlenujicich nebo zaplavujicich odpodanimi produkty traveni:
mleko, rafinovany cukr atd.

Cemu davam prednost?
Snazim se vnimat predevsim energeticky (vitalnost potravin). Ja osobne kladu duraz na zeleninu - takova mrkev ci rajce (ne nadarmo se jmenuje 'rajske jablko') jsou skutecne podklady.
Moc nejim banany kvuli plisnim.
Vyborne jsou veskere obiloviny, lusteniny - maji nejen dost sacharidu ale i dost vlakniny na procisteni sten strev. Dokazes si predstavit tu silu a vitalitu v semeni? A co teprve v klicicim?
Nepohrdnu orechy (spise liskove nez vlasske).

Snazim se jist tak, abych si zachoval rovnovahu.

Dobre pro vycisteni tela od ruznych skodlivin a odpadnich latek jsou bylinne caje.

Co rici zaverem?
Asi bych to srhnul takto: prirodni je urcite zdravejsi nez umele zpracovane ci rafinovane.

Snaz se zpracovavat potraviny setrne - nepripalovat apod. Pripalene je karcinogeni.

Jez a vnimej odezvu sveho tela. Intuice ti urcite take mnoho napovi.

Zdravim Te
Ankhur

PS Kdyby jsi mel nejaky dotaz tak mi napis - ankhur@seznam.cz


Copyright ©2001 TriSoft Technologies. Všechna práva vyhrazena.
Dotazy, připomínky a náměty: discussion@trisoft-tech.cz.