Doplnujici informace
ze dne: 18.12.1999 10:32
poslal: anhur
Dostal jsem ohlas na deleni stravy a tak k tomu uvedu vice:
Cinske tradice V cinsketradici jde predevsim o rovnovahu jin-jang; nezalezi zde tedy ani tak moc na sparvenm mnozstvi proteinu, vitaminu, tuku ci cukru. Mozna se Vam vybavuje cinsky model deleni na 5 prvku - ohen, hlina, kov, vioda, drevo. Kazdy prvek ma sve obdobi, chut, emoci a odpovidajici cast tela. Mezi temito prvky je sit vztahu - jeden prvek dava vznik druheme a pak nektere prvky mohou ovladat jine. Je to tedy cely takovy komplex vlivu :-))) Tento model se používá k udržení rovnováhy.
No koukám, že radši začnu psát s interpunkcí ať nemate zmatek.
Tento model se uplatnuje i na jidlo - jïdla se deli do peti skupin podle chuti a pak jeste podle teploty.
Jídla mrazivá,hořká a slaná jsou spíše jin a horké, sladké, štiplavé je spíše jang. Většina ovoce se považuje za silně jin - což odpovídá v galenickém dělění studenemu a vlhkému. A tak kdo má neustále pocit zimy a jí hodně tropického ovoce v zimě, tak ten se jen tak nezahřeje :-).
Člověk by měl jíst tak, aby to vyhovovalo jeho stavu - žádná jídla nejsou zakázána - jde jen o udržení rovnováhy. Lidé si tyto vazby vůbec neuvědomují a tak si jídlem nevědomky způsobují nerovnováhu a problémy.
Galénské dělení Galén (lékař ze druhého století) - dělení na 4 zakladni lidske tekutiny (krev, hlen, cerna a zluta zluc) a roztřídil byliny podle vlastností na zahrivajici, chladive, vysusujici a a navlhcujici.
Tuto teorii rozsiril dale Avicena - toto se dnes pouziva hodne v lecbe v Indii.
A jak je tomu u bylin, tak je tomu i u jidla. Hippokrates povazoval cerstve pokrmy za jidlo davajici vetsi silu. Napr. tibetska medicina povazuje mrazene za vice chladnejsi a slizovitejsi nez v puvodnim stavu.
Ale ke Galenickemu jidelnicku: Horké-cibule, hořčičné semínko, mandle Suché-chřest, proso, korianrd, med Vlhké-hrozny, ředkvičky, ovesné vločky, ječmen Studené-hlávkový salát, štěrbák
Drive hospodyne kombinovali jidlo tak pri vareni, aby melo rovnovahu. Napr. do ryb pridavali urcita koreni apod.
I v tomto deleni jde o rovnovahu.
Tak to je asi tak v kostce vse.
Doporucene knihy Premyslel jsem jakou literaturu bych Vam doporucil. Musim priznat, ze nejakou speciální knihu, kde by vše bylo podrobně a pohromadě jsem nevidel. Mám to tak od všeho trochu :-)
Mohu vsak doporučit knihu, kde je k tomuto tematu rozsahlejsi uvod: • Velký atlas léčivých rostlin - Penelove Odyová - vydano v roce 1995, format A4 - asi sezenete spis v knihovne nez v obchode - spousta fotek lecivek - moc hezka a moudra kniha - v uvodz knihy je cca 15 stran venovano problematice lekarstvi a jidla
Ted me napada, ze bych Vam mohl doporucit jednu knihu ohledne potravin vseobecne, kterou mam jen chvili: • Anonymus - Jak léčil páter Ferda-kapesní receptář (135 str., cena asi 70 Kc) - podle meho soudu velmi dobra kniha - receptář českého léčitele a jasnovidce - návody na léčení českými prostředky-cibule, křen,brambory apod. (lecba levne a ucinne) - abecední seznam potravin, bylinek a ruznych pojmu - praktické rady a doporuceni o stravovani a zdrave vyzive - objednat se da na adrese: Eko-konzult, pošt. přihrádka 115, 690 02 Břeclav