[ Předchozí ]   [ Další ]

Doplnujici informace
ze dne: 18.12.1999 10:32
poslal: anhur


Dostal jsem ohlas na deleni stravy a tak k tomu uvedu vice:

Cinske tradice
V cinsketradici jde predevsim o rovnovahu jin-jang; nezalezi zde tedy ani tak moc na sparvenm mnozstvi proteinu, vitaminu, tuku ci cukru.
Mozna se Vam vybavuje cinsky model deleni na 5 prvku - ohen, hlina, kov, vioda, drevo. Kazdy prvek ma sve obdobi, chut, emoci a odpovidajici cast tela. Mezi temito prvky je sit vztahu - jeden prvek dava vznik druheme a pak nektere prvky mohou ovladat jine. Je to tedy cely takovy komplex vlivu :-))) Tento model se používá k udržení rovnováhy.

No koukám, že radši začnu psát s interpunkcí ať nemate zmatek.

Tento model se uplatnuje i na jidlo - jïdla se deli do peti skupin podle chuti a pak jeste podle teploty.

Podle chuti
• Ohen-hořká/káva/
• Hlina-sladká/ďatle/
• Kov-páliva/česnek/
• Voda-slaná/sůl/
• Drevo-kyselé/citron/

Podle teploty
• horké-skořicová kúra, černý pepř, sušený zázvor, zelená a červená paprika
• teplé-pórek, slunečnicová semena, kokosové mléko
• neutrální-čínské zelí, burské oříšky, fík
• studené-baklažán, fayolové výhonky, mandarinky
• mrazivé-vodní meloun, rajče, hvězdicové ovoce

Jídla mrazivá,hořká a slaná jsou spíše jin a horké, sladké, štiplavé je spíše jang.
Většina ovoce se považuje za silně jin - což odpovídá v galenickém dělění studenemu a vlhkému. A tak kdo má neustále pocit zimy a jí hodně tropického ovoce v zimě, tak ten se jen tak nezahřeje :-).

Člověk by měl jíst tak, aby to vyhovovalo jeho stavu - žádná jídla nejsou zakázána - jde jen o udržení rovnováhy. Lidé si tyto vazby vůbec neuvědomují a tak si jídlem nevědomky způsobují nerovnováhu a problémy.


Galénské dělení
Galén (lékař ze druhého století) - dělení na 4 zakladni lidske tekutiny (krev, hlen, cerna a zluta zluc) a roztřídil byliny podle vlastností na zahrivajici, chladive, vysusujici a a navlhcujici.

Tuto teorii rozsiril dale Avicena - toto se dnes pouziva hodne v lecbe v Indii.

A jak je tomu u bylin, tak je tomu i u jidla. Hippokrates povazoval cerstve pokrmy za jidlo davajici vetsi silu. Napr. tibetska medicina povazuje mrazene za vice chladnejsi a slizovitejsi nez v puvodnim stavu.

Ale ke Galenickemu jidelnicku:
Horké-cibule, hořčičné semínko, mandle
Suché-chřest, proso, korianrd, med
Vlhké-hrozny, ředkvičky, ovesné vločky, ječmen
Studené-hlávkový salát, štěrbák

Drive hospodyne kombinovali jidlo tak pri vareni, aby melo rovnovahu. Napr. do ryb pridavali urcita koreni apod.

I v tomto deleni jde o rovnovahu.

Tak to je asi tak v kostce vse.


Doporucene knihy
Premyslel jsem jakou literaturu bych Vam doporucil. Musim priznat, ze nejakou speciální knihu, kde by vše bylo podrobně a pohromadě jsem nevidel. Mám to tak od všeho trochu :-)

Mohu vsak doporučit knihu, kde je k tomuto tematu rozsahlejsi uvod:
• Velký atlas léčivých rostlin - Penelove Odyová
- vydano v roce 1995, format A4
- asi sezenete spis v knihovne nez v obchode
- spousta fotek lecivek - moc hezka a moudra kniha
- v uvodz knihy je cca 15 stran venovano problematice lekarstvi a jidla

Ted me napada, ze bych Vam mohl doporucit jednu knihu ohledne potravin vseobecne, kterou mam jen chvili:
• Anonymus - Jak léčil páter Ferda-kapesní receptář (135 str., cena asi 70 Kc)
- podle meho soudu velmi dobra kniha
- receptář českého léčitele a jasnovidce
- návody na léčení českými prostředky-cibule, křen,brambory apod. (lecba levne a ucinne)
- abecední seznam potravin, bylinek a ruznych pojmu
- praktické rady a doporuceni o stravovani a zdrave vyzive
- objednat se da na adrese: Eko-konzult, pošt. přihrádka 115, 690 02 Břeclav

Preji hodne uspechu pri zdrave vyzive
Ankhur


Copyright ©2001 TriSoft Technologies. Všechna práva vyhrazena.
Dotazy, připomínky a náměty: discussion@trisoft-tech.cz.